Prijavi se!

Na tvoje datume mi te častimo duplom količinom slatkiša koje kupiš kod nas na štandovima!

Moji važni datumi

Odaberi najviše tri različita datuma!

Popust se koristi samo na odabrane datume!

Popust se ne moze iskoristiti ako su izabrani danasnji ili sutrasnji datumi!

Blog

Slatkisi

Zanimljivosti

Akcije

5 zanimljivih činjenica o karamelama INFOGRAFIK


06-05-2017



Postoje mnoge poslastice koje zadovoljavaju ukuse sladokusaca, ali ona koja topi srca mnogima je bogata, kremasta karamela. I mladi i stari obožavaju ovu vrstu slatkiša koja može da se konzumira sama ili u kombinaciji sa drugim sastojcima, kako bi obogatila njihov ukus.


Karamela je popularna u celom svetu, ali mali broj ljudi zna njenu istoriju i zanimljive činjenice koje ovu poslasticu čine tako jedinstvenom.

 

Pogledajte 5 zanimljivosti zbog kojih ćete karamele voleti još više.


1. Ljudi uživaju u karamelama stotinama godina. Prvi oblik karamele bio je tvrda bombona u 17. veku. U Americi, doseljenici su kuvali šećer i vodu kako bi napravili ovu slatku poslasticu. Karamela je bila osnovni slatkiš mnogo godina jer su sastojci bili lako dostupni, lako je napraviti kod kuće i ima dug vek trajanja. 

 

2. Reč karamela je prvi put upotrebljena u engleskom jeziku 1725. Potiče od francuske i španske reči „caramelo“.

 

3. Pre čokolade Milton Hershey je proizvodio karamele.

 

Godine 1886. Milton Hershey je započeo svoj prvi uspešni poslastičarski biznis. Kompanija Lancaster Caramel isporučivala je karamele širom SAD i Evrope, izazvavši tako rast popularnosti slatkiša do nebeskih visina. Ova kompanija izgradila je reputaciju Hershey-ja u poslastičarskom poslu i omogućila osnivanje The Hershey Company, koja je prvo proizvodila slatke čokolade kao premaz za karamele, pre nego što je napravila čuvenu Hershey mlečnu čokoadicu. Daljim razvojem originalni recept je unapređen, a nove karamele su pažljivo kreirane da obezbede bogatu, kremastu senzaciju koja se topi u ustima.

 

4. Danas, karamela ima dva osnovna sastojka mleko i sećer. Kada se zagrevaju lagano na niskoj temperaturi, mleko čini da karamela bude meka i kremasta.

 

5. Karamela je tako omiljena u SAD da svake godine 5. aprila ljudi slave Nacionalni dan karamele. 

 

U Candy Universe imamo nekoliko vrsti karamela: vanila, čokolada, karamele sa suvim grožđem i od jagode. U karamelama možete uživati grickajući ih ili za pripremu poslastica od karamela za koje postoje mnogobrojni recepti na internetu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Tagovi

slatkisi