Prijavi se!

Na tvoje datume mi te častimo duplom količinom slatkiša koje kupiš kod nas na štandovima!

Moji važni datumi

Odaberi najviše tri različita datuma!

Popust se koristi samo na odabrane datume!

Popust se ne moze iskoristiti ako su izabrani danasnji ili sutrasnji datumi!

Blog

Slatkisi

Zanimljivosti

Akcije

5 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O KOKOSU


06-05-2018Da li volite kokos?

 

Čarobno  voće  bogato zasićenim mastima, koji neki nazivaju i  eliksirom zdravlja.

 

Poreklo kokosove palme ne može precizno da se utvrdi. U Polineziji, gde je kokos među najčešćim drvećem, postoji legenda koja se stalno prepričava – legenda o kokosovom drvetu.

 

Navodno je, prema ovoj priči, kokosova palma ponikla na tlu Polinezije iz semena u koje se pretvorila neostvarena ljubav lepe poglavičine kćeri po imenu Hina i siromašnog, neuglednog mladića Aala.

Pošto nije mogao da živi bez svoje drage, mladić je umro, a iz njegovog groba, koji je Hina natapala suzama, izniklo je neobično drvo - tanko i toliko visoko da je nadmašilo okolno rastinje. Krunom je dodirivalo nebo i tako uzdizalo ljubav u božanske visine, kaže legenda.

 

Da bi Hina mogla da ga gleda, orah je dobio Aalov lik. Polinežani tvrde da može da ga vidi svako ko oljušti kokos. Naime, na čvrstoj opni postoje tri tanja dela koja mogu da se probiju i to su, prema priči, oči i usta mladog Aala.

 

Na ovu legendu nadovezuje sei druga, koja se nalazi na jednoj kamenoj ploči pronađenoj na Filipinima. Ona kaže da je kokosova palma nebesko drvo nastalo od zvezde, na šta svojim oblikom krune i podseća. Darovano je ljudima voljom bogova i iz sebe toči „napitak života“.

 

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o kokosu:

 

- Ime kokos potiče iz 16. veka, od portugalskih mornara kojima su tri male rupe na kokosovoj ljusci ličile na ljudsko lice, pa je tako plod nazvan „coco“, što znači lice koje se osmehuje, osmeh ili grimasa. Reč orah (nut) je kasnije dodata u engleskom jeziku

 

- U ranim fazama rasta kokosa on sadrži visok nivo vode koja može biti direktno konzumirana kao osvežavajuće piće. Voda je sve popularnija i kao sportsko piće, jer sadrži dobre nivoe šećera, dijetetskih vlakana, proteina, antioksidanata, vitamina i minerala

 

- Kokosova voda može biti zamena za krvnu plazmu. Visok nivo šećera i soli omogućava dodavanje vode krvotoku. Kokosova voda se koristila tokom Drugog svetskog rata u tropskim predelima, za hitne transfuzije

 

- Listovi kokosa imaju mnogobrojne namene, kao na primer za proizvodnju metli, izradu pletenih korpi i tkanih podmetača, a suvi se mogu koristiti i za pokrivanje krovova

 

- Kokosova palma se gaji u više od 80 zemalja. Tri najveća proizvođača su Filipini, Indonezija i Indija

 

Kokosovo brašno je zdrav način da se kolačima doda prepoznatljiv ukus kokosa. Ovo brašno ne sadrži gluten pa je pogodno u ishrani ohih koji pate od celijakije. Dobro je u ishrani dijabetičara zbog niskog glikemijskog indeksa.

 

Najsavršenija kombinacija je naravno kada se upari sa čokoladom -bilo da je ona bela, mlečna ili crna.baš takva ona je mnogima jedana od omiljenih poslastica.

 

Ako još uvek niste probajte naš fantastični kokos miks i prepustite sepravom hedonističkom uživanju.
Tagovi

slatkisi