Prijavi se!

Na tvoje datume mi te častimo duplom količinom slatkiša koje kupiš kod nas na štandovima!

Moji važni datumi

Odaberi najviše tri različita datuma!

Popust se koristi samo na odabrane datume!

Popust se ne moze iskoristiti ako su izabrani danasnji ili sutrasnji datumi!

Blog

Slatkisi

Zanimljivosti

Akcije

CIMET KRALJEVSKI ZAČIN


15-09-2018Sklopite oči i na trenutak pomislite na cimet. Skoro da možete da osetite njegov slatkast, primamljivi ukus u ustima, zar ne?

 

Cimet je jedan od najstarijih začina.. Neka istraživanja ukazuju na to da je korišćen još od 2000. godine pre nove ere, u celom antičkom svetu i da su ga arapski trgovci doneli u Evropu.

 

Poreklo cimeta je bila dugo čuvana tajna sve do početka 16. veka. Sve to uticalo je da cimet dugo bude statusni simbol, čak u jednom periodu bio je vredniji od zlata.

 

 Arapski trgovci su bili poznati po legendama koje su prenosili svojim kupcima da bi sačuvali svoj monopol., Grčki istoričar Herodot je čak tvrdio da ptice nose cimet u svoja gnezda koja su smeštena na vrhovima planina.

 

Oko 1518. godine, portugalski trgovci su otkrili cimet  na današnjoj Šri Lanki, porobili su stanovništvo i preuzeli kontrolu nad trgovinom začina. Međutim, 1800. godine cimet više nije bio skup, počelo je njegovo uzgajanje i u drugim delovima sveta.

 

Karakteristična egzotična aroma cimeta za mnoge je prva asocijacija na kolače, ali mnogi ne znaju da cimet nije samo ukusni dodatak slatkišima, već i prirodni lek.

 

 

Cimet je zaista neprevaziđen sastojak u kuhinji. Ima vrlo prijatan miris i ukus, pa se koristi kao dodatak za voćne salate, pite i druge deserte. Mnogi ljudi vole i kafu da pospu sa malo cimeta, jer onda dobija posebnu aromu. Isto tako može da se dodaje čaju i drugim napicima.


Treba razlikovati dve vrste cimeta: jeftinija sorta ima jači miris i ukus, i uglavnom se proizvodi u Indoneziji, a skuplja sorta ima blaži ukus, slađa je i koristi se kao aroma za tople napitke, a proizvodi se na Šri Lanki

 

Cimet je začin koji uglavnom povezujemo sa slatkišima, ali on ima dosta prednosti koje ga čine korisnim u svakodnevnoj ishrani.

 

Ubrzava metabolizam

Ako želite da smršate , cimet je često na listi namirnica koje treba. Ima sposobnost revitalizacije metabolizma čime delotvornije gubite težinu. Kako biste maksimalno iskoristili ovu prednost, preporučuje se da konzumirate barem jednu kašiku dnevno.

 

Snižava nivo lošeg holesterola

Cimet pomaže u smanjivanju nivoa LDL holesterola u tijelu, ostavljajući nivo dobrog holesterola nepromenjenim.

 

Održava stabilnim nivo šećera u krvi

Rеdоvnа upоtrеbа cimеtа mоžе dа vаs zаštiti оd diјаbеtеsа i hоlеstеrоlа. Pоtrеbnо је sаmо 6 grаmа dnеvnо.Stabilizacija nivoa šećera u krvi obično rezultira prirodnim mršavljenjem, ali nemojte se oslanjati samo na cimet.

 

 

Pojačava cirkulaciju

Cimet "greje" telo i poboljšava protok krvi. Najviše koristi od povećanog protoka krvi ima srce, jer to znači smanjenje otkucaja srca i snižavanje krvnog pritiska. Bolja cirkulacija povećava i seksualni nagon muškaraca i žena. Za muškarce to znači jaču erekciju, a za žene povećanu osetljivost klitorisa vaginalnih usmina.

 

Antibakterijska svojstva

Cimet deluje kao antibakterijski agens u telu i koristan je u lečenju niza problema. Zato se preporučuje kod problema sa želucem jer izbacuje štetne bakterije iz probavnog trakta. Iz istog razloga je cimet lek za akne, jer uništava bakterije na koži. Poznat je i po tome što uništava kandidu.

 

Uravnotežuje hormone

Smanjuje produkciju testosterona i povećava produkciju progesterona.

 

Poboljšava moždane funkcije

Cimet može pomoći da vaš mozak radi bolje. Umesto da koristite veštačka energetska pića ubacite malo cimeta u napitak od kafe. 

 

Popravlja raspoloženje

Cimet možete koristiti kao svojevrsnu aromaterapiju kojom ćete poboljšati raspoloženje. Jednostavno uključite cimet u svakodnevnu rutinu i - budite srećni.

 

 
Tagovi

slatkisi;