Prijavi se!

Na tvoje datume mi te častimo duplom količinom slatkiša koje kupiš kod nas na štandovima!

Moji važni datumi

Odaberi najviše tri različita datuma!

Popust se koristi samo na odabrane datume!

Popust se ne moze iskoristiti ako su izabrani danasnji ili sutrasnji datumi!

Blog

Slatkisi

Zanimljivosti

Akcije

ĐUMBIR I ČOKOLADA


25-08-2017Smeđ, korenast i grbav, đumbir se na prvi pogled čini kao prilično neugledna biljka. No, taj azijski rizom svrstava se među najsvestranije i najlekovitije namirnice na svetu. Dolazi iz jugoistočne Azije, gde je hiljadama godina bio na ceni zbog svojih hranljivih i lekovitih svojstava.

 

Nakon što su ga drevni Rimljani doneli iz Kine u Evropu, pre gotovo 2.000 godina, postao je popularan u mediteranskim zemljama, a nakon Srednjeg veka njegova upotreba proširila se i na druge evropske države.

 

Aromatičan i ljutkast, đumbir se jednako dobro uklapa i u slane i u slatke recepte. Već mala količina đumbira dovoljna je da se od njega napravi lekoviti čaj, a od njega se pripremaju i isceljujući oblozi za telo koji pospešuju eliminaciju nakupljene sluzi u organizmu, te tako pomažu u borbi protiv alergija i drugih problema disajnog sistema.

 

Budući da podstiče kretanje energije, đumbir u proleće može pomoći u jačanju imunog sistema, uklanjanju prolećnog umora i detoksikaciji organizma.

 

Đumbir (Zingiber officinale) je biljka iz porodice ljiljana. Pretpostavlja se da je njegova kolevka Indonezija, gde i danas raste nekoliko divljih vrsta. Odomaćio se u Indiji i Kini. Iako je bio poznat još starim Grcima i Rimljanima, đumbir je popularnost u Evropi počeo da stiče tek u srednjem veku, povratkom krstaša iz ratova. Portugalci su ga doneli u severnu Afriku, a Španci predstavili Novom svetu.

 

Danas je širom sveta đumbir izuzetno popularan kao začinska biljka. Na našim prostorima je počeo da se koristi relativno skoro, ali zahvaljujući svom ukusu, aromi i aktivnim komponentama koje imaju pozitivan učinak na zdravlje, postaje sve omiljeniji.

 

 

Poreklo iz Kine i Indije

 

Đumbir se počeo uzgajati za jelo u Indiji i Kini još 5.000 godina pre naše ere. Zahteva plodno tlo i toplu klimu, pa su Indija, Kina, Nigerija, Haiti i Jamajka njegovi najveći proizvođači. Navodno, najkvalitetniji đumbir raste u centralnom planinskom delu Jamajke, Kina je najveći svetski izvoznik, a Indija skoro celu proizvodnju koristi za domaće potrebe.

 

Đumbir ima karakterističan ukus, a prilikom jela oseća se ljutina koju ublažava slatka nota koja asocira na limun. Žvakanjem korena đumbira oseća se žarenje u ustima i nosu. Kvalitetan đumbirov koren je nežan i gladak, ali ujedno jedar i čvrst, bez mrlja. Ujednačene je boje koja ide od nijanse slonovače preko svetlosmeđe do svetle žuto-zelene.

 

Đumbir u mlečnoj čokoladi

 

Pored svih svojstava koje poseduje, đumbir je savršena poslastica. Neobična mešavina ljutog i slatkog u kombinaciji sa mlečnom čokoladom izaziva oduševljenje kod mnogih.

 

 Kandirani đumbir prekriven mlećnom čokoladom se jednostavno obožava. Ima i onih koji ne vole drugačije ukuse, pa samim tim i ovaj slatkiš im nije zanimjiv.

 

Ako volite da otkrivate nove, drugačije, zanimljive ukuse definitivno će postati vaša omiljena posalstica.

 

 Đumbir sa mlečnom čokoladom se ili obožava ili ne voli. U svakom slučaju, ne sme se propustiti. 

 

 
Tagovi

slatkisi