Prijavi se!

Na tvoje datume mi te častimo duplom količinom slatkiša koje kupiš kod nas na štandovima!

Moji važni datumi

Odaberi najviše tri različita datuma!

Popust se koristi samo na odabrane datume!

Popust se ne moze iskoristiti ako su izabrani danasnji ili sutrasnji datumi!

Blog

Slatkisi

Zanimljivosti

Akcije

ISTORIJA LICORICE SLATKIŠA


15-09-2017Licorice ili sladić (slatki bagrem) nije nedavno otkriće. Još drevni Egipćani koristili su ga kao lek, a zalihe su pronađene u pojedinim katakombama. U hijeroglifima je zabeležena upotreba licorice kao popularnog pića među muškarcima tog vremena.

 

Rukopisi iz 360. godine nove ere govore kako licorice pomaže u tretmanu očnih bolesti, kod kožnih oboljenja, kašlja i gubitka kose. Aleksandar Veliki i Julije Cezar su zabeleženi kako preporučuju benefite jedenja licorice-a. Od 14. veka korišćen je za ublažavanje kašlja, prehlada i bronhitisa.

Napoleon Bonaparta otkrio je umirujuće dejstvo licorice-a tokom bitke - navodno ga je pojeo toliko da su mu zubi postali crni. (Ne brinite, količina licorice-a koja se nalazi u većini današnjih slatkiša neće vam obojiti zube.)

 

Moderni licorice slatkiši datiraju iz Holandije 17. veka. U to vreme Holandija je bila jedna od najmoćnijih država sveta. Njeni neustrašivi mornari preneli su ovaj divan slatkiš u druge evropske države. Danas se licorice slatkiš proizvodi širom Evrope, Amerike i Australije.

Da li ste znali?

 

Biljka sladić zvanično je trava. Visoka je oko četiri stope, ima ljubičaste cvetove i raste na toplim, suvim mestima.

 

Koren sladića je jedna od najpopularnijih biljaka na svetu. Njegovo botaničko ime potiče od grčkih reči koje znače „sladak koren“.

 

Drevni Grci, Egipćani, Kinezi i Hindusi prepoznali su prirodne medicinske kvalitete sladića.

 

Licorice pomaže ublažavanju bola koji prate određene vrste čireva, a dobar je i za nadbubrežne žlezde.

 

Karbenoksolon, jedinjenje dobijeno iz korena sladića, može pomoći u usporavanju efekata starenja mozga.

 

Koren sladića je botanički sastojak moderne kineske medicine koji se koristi za upravljanje rakom. Aktuelno istraživanje sprovedeno na univerzitetu u Nju Džersiju podržava upotrebu sladića u lečenju raka prostate i dojke.

 

U SAD, seme anisa je popularna zamena za ukus sladića. Iako seme anisa ima nepogrešiv ukus sladića, ono nije u vezi sa evropskom biljkom čiji koreni su izvor pravog sladića.