Prijavi se!

Na tvoje datume mi te častimo duplom količinom slatkiša koje kupiš kod nas na štandovima!

Moji važni datumi

Odaberi najviše tri različita datuma!

Popust se koristi samo na odabrane datume!

Popust se ne moze iskoristiti ako su izabrani danasnji ili sutrasnji datumi!

Blog

Slatkisi

Zanimljivosti

Akcije

Kad slava udari u glavu


27-11-2016Imam jednu komšinicu Cecu, jako religioznu. U njenoj dnevnoj sobi na zidu visi slika Svetog Nikole, a pored TV-a stoji još nekoliko manjih ikonica Bogorodice i još nekog sveca, iskreno, meni nepoznatog.

 

U regalu koji se proteže preko celog zida dnevne sobe ima jedan mali zastakljeni deo u kome drži kandilo, tamjan, malu ikonu, stalak za slavsku sveću i sveću.

 

Jednom prilikom sam se zatekla kod nje kada je dolazio pop da osvešta kuću. Kasnije mi je objasnila da je to jako bitno jer se prostor pročisti i oplemeni dobrom energijom. Mada je, kako kaže, malo skupo.

 

Ceca, inače, ima nešto više od 50-ak godina, ne radi i jako je komunikativna. Bar jednom u mesec dana se sretnemo na stepenicama i nema šanse da odbijem ili zaobiđem kafu. Ljupka je i, iskreno, meni nekako draga. Svaku našu priču uvek podrži rečima: “Daće Bog“ i “Bog sve vidi“!

 

Od svog dede nasledila je slavu Sveti Nikola, mada ju je generacija pre nje preskočila, jer je bilo zabranjeno. Sada kada se politika zemlje promenila, ona kao i mnogi drugi trude se da nadoknade propušteno. 

 

Slava je jedinstven običaj i postoji samo kod Srba. Promoviše vrednosti pravoslavlja, skromnost i uzdržanost.

 

Slave se proslavljaju preko cele godine, ali kada dođe jesen počinje udarni termin. Slava za slavom. Ja, kao i svi u Srbiji, idem na slave svojih rođaka i prijatelja. Nekad se desi da istu slavu proslavlja više njih, pa onda kombinujem i nekako uklapam kako na najbolji način da ih sve obiđem.  Sreća da slave traju tri dana. Spremim unapred poklone - bombone, cveće i kafu.

 

Nisam ja baš neko ko bi trebalo da sudi o pravilima proslave. Ali, nekako primećujem kako se to iz godine u godinu menja i prilagođava modernom životu. Kao i sve, uostalom.

 

Komšinica Ceca pripreme za slavu počinje desetak dana ranije. Pored detaljnog plana potrebnih namirnica, priprema isprobanih recepata za kolače, sarme, salate i slane rolate, ona u tom periodu surfuje i po netu u potrazi za novim trendovima u pripremi slavskog kolača i ukrašavanja. Osim kulinarskih saveta, tu su i teme o usklađivanju salveta i tanjirića za kolače, kako napraviti dovoljno mesta za stolom i slične stvari koje svaka domaćica mora da zna.

 

Komšija, Cecin muž, organizuje piće u velikim količinama jer se sa rakijom dočekuje, nazdravlja, čestita, pozdravlja i ispraća. Vino ide uz klopu.

 

Na dan slave mora sve da bude spremno i uređeno. Veći deo dešavanja ispratim jer čujem žamor, čestitanje i muziku. Ljudi dolaze i odlaze. Smenjuju se kao na traci tanjiri za nove goste. Predjelo, jela, kolači, predjelo, jela, kolači... Tri dana.

 

Obavezno svratim da čestitam. Doterani gosti, preglasna muzika i euforično raspoloženje. Malo me podseća kao na neku uvertiru za Novaka. Sveća na sredini stola i ikona objašnjavaju o kom događaju se radi.

 

Oo, ajde, ajde komšinice.

 

Srećna slava, živi bili!

 

Ljubimo se tri puta, pružam cveće i kesu.

 

- Pa što se trošiš?! Vidi, opet ove skupe bombone! Hehe, al su omiljene. Sedaj i posluži se.

 

I eto mene u tom krugu pića, jela i veselja. Svi preterujemo, al’ umereno :) U slavu sveca, i za zdravlje.

 

Iskobeljam se nekako posle sat vremena, mada nije lako. Čeka još slava koje treba obići. Skoknem samo do stana po novu turu poklona i nastavak.

 

Detalje ću, ionako, svakako videti na Fejsu.