Prijavi se!

Na tvoje datume mi te častimo duplom količinom slatkiša koje kupiš kod nas na štandovima!

Moji važni datumi

Odaberi najviše tri različita datuma!

Popust se koristi samo na odabrane datume!

Popust se ne moze iskoristiti ako su izabrani danasnji ili sutrasnji datumi!

Blog

Slatkisi

Zanimljivosti

Akcije

KAKO DA UŽIVATE U CRNOJ ČOKOLADI


08-12-2019



 

 

Ahh ta čokolada…

 

Da li postoji nešto što više volimo od nje?

 

Čokolada ima dugu istoriju i ne samo da je omiljena poslastica već je i lekovita hrana. Prvi ljubitelji čoklade su je jeli isključivo  zbog njenih hranjivih svojstava.

 

Ali crna čokolada spada u nešto manje obožavanu vrstu.

 

Čokolada u neprerađenom obliku ima iznenađujuće brojne zdravstvene koristi. Ako se niste navikli da jedete najtamniju čokoladu može vam trebati neko vreme kako biste se navikli na njen ukus.

 

Čokolada predstavlja jednu od najomiljenijih namirnica na svetu. Pravi se od kakao zrna koje se nalazi u plodu kakao drveta. U prevodu sa grčkog naziva označava “hranu bogova”.

 

iako postoji već više od 3000 godina, njeni rani oblici nisu bili ni nalik slatkim poslasticama na kakve smo navikli.

 

 

Samo elitni članovi drevnih društava su imali privilegiju da konzumiraju kakao. Sveštenici, ratnici ivladari na ceremonijama pili su napitke od zrna kakaa.

 

Da bi se ovo specijalno piće pripremilo, kakao prah bi bio podvrgnut procesu fermentacije. Zatim bi zrna pržili I mleli a onda od toga formirali pastu od koje bi se oblikovali kolačići.

 

Kolačići bi se energično mešali sa vodom kako bi se stvorio čokoladni napitak.  U zavisnosti od ceremonije napitku bi se dodavli i drugi začini poput čilija, vanilije isl,

 

 

Kako je sirov kakao gorak, Španci su koristili cimet I šećer da bi zasladili svoje napitke.

 

Uprkos ovoj promeni, jedno je ostalo isto.. Samo gornji slojevi stanovništva mogli  su da ga priušte I konzumiraju.

 

Španija je čokoladu čuvala u tajnosti skoro 100 godina.  Tek kada se španska princeza udala za francuskog kralja Luja XIII, u 16. veku, čokolada je predstavljena Francuskoj.

 

Odatle se čokoada proširila širom Evrope.

 

Tokom godina razvijani su različiti oblici čokoladnih jela i napitaka. Britanska kompanija eksperientisala je sa čokoladnim maslacem kako bi stvorila čokoladice. Švajcarci su počeli da dodaju mleko svojoj čokoladi.

 

 

Danas postoje mnoge vrste čokolada, različitih boja i oblika.

Dve najpoznatije i najpopularnije vrste čokolada su mlečna i crna čokolada. Osim po boji one se razlikuju i po sastavu.

 

Kvalitetne tamne čokolade sarže od 70 do 80% kakaa.

 

Studije su povezale komzumaciju tamne čokolade sa smanjenjem krvnog pritiska i holesterola. Takođe, može umanjiti rizik od kardiovaskularnog infarkta.

 

Sa druge strane, mlečna čokolada sasdrži mnogo manji procenat kakaa, više mlačnih sastojaka i više šećera.

 

Iako ima istio hranjivih sastojaka kao i  tamna čokolada, ima ih u manjim količinama zbog kakaa.

 

Ako do sada niste bili lubitelj tamne čokolade jer vam je gorka potrebno je da se polako privikavate ne njen ukus. Počnite sa onom crnom čokoladam koja je manje gorka  i to sa kockicom, dve.

 

A onda vremenom, kada se nepca naviknu na taj ukus počeće da se prilagođavaju i uživaju u njemu. Nemojte krenuti sa previse gorkom čokoladom jer ćete brzo odustati.

 

Crna čokolada se fantastično slaže sa ukusima poput čilija, šarenog bibera, kandiranim voćem sa listićima badema.... Nađite svoju kombinaciju i uživajte.

 

I dajte sebi vremena. Možda se crna čokolada teže zavoli ali se u njenom ukusu više uživa.