Prijavi se!

Na tvoje datume mi te častimo duplom količinom slatkiša koje kupiš kod nas na štandovima!

Moji važni datumi

Odaberi najviše tri različita datuma!

Popust se koristi samo na odabrane datume!

Popust se ne moze iskoristiti ako su izabrani danasnji ili sutrasnji datumi!

Blog

Slatkisi

Zanimljivosti

Akcije

Kako su nastale žvake


23-06-2017Sva deca uglavnom vole da žvaću žvake. I to one slatkaste, roze, od kojih se najbolje prave baloni. Duvanje balona je deo svačijeg detinjstva, iako mnogi i kad odrastu nastave sa takvim načinom žvakanja.

 

Žvake imaju dugačku istoriju koja se proteže čak do drevne Grčke, gde se žvakala smola od mastike. Međutim, tek 1928. godine Walter Diemer je uspeo da napravi specijalnu vrstu gume od koje je bilo moguće napraviti balon.

 

Diemer jeste prvi čovek koji je napravio takvu žvaku, ali ne i jedini koji je poželeo da od nje napravi balončiće. Bilo je takvih pokušaja krajem 19. i početkom 20. veka. Međutim, njihova struktura je bila jako krhka, pa su se rušili pre nego što su se i formirali baloni.

 

 

U to vreme 23-godišnji Diemer je bio knjigovođa u jednoj od firmi koja se bavila proizvodnjom žvaka. U slobodno vreme se bavio ispitivanjem novih struktura i pomislio je da je napravio ogromnu grešku kada je pogodio formulu koja je bila manje lepljiva i fleksibilna od drugih vrsta žvakaćih guma. Ovo ispitivanje je trajalo više od godinu dana, a onda je Diemer izgubio recept i trebalo mu je još četiri meseca da dođe do istog.

 

Diemer je koristio ružičastu boju za svoju novu gumu, jer je samo ona bila dostupna u firmi u kojoj je radio. Roze od tada ostaje standard za boju žvake i ne bi izgledala kao prava stvar u bilo kojoj drugoj varijanti.

 

Kako bi testirao svoj novi proizvod Diemer je odneo žvake u obližnju prodavnicu i sve ih prodao za samo jedan dan.

Kompanija je shvatila kakav proizvod je u pitanju i uskoro ga stavlja u proizvodnju i plasira na tržište pod nazivom Dubble Bubble. Diemer je učio prodavce kako da naprave balone, kako bi oni to dalje pokazivali kupcima. Dubble Bubble je dugo ostao jedina žvaka na tržištu, sve do pojave Bazooka posle Drugog svetskog rata.

 

Danas možete kupiti žvakaće gume u originalnom obliku, kao mali slatkasti roze komadić uvijen u papir. Postoje u raznim ukusima, a pored originalnog tu su i arome jabuke, grejpa i lubenice.

 

Takođe, postoje i raznovrsni oblici napravljeni isključivo tako da budu što zabavniji.Candy Universe žvake su u obliku voćkica, i takvog su i ukusa: lubenica, limun, narandža i jagoda.

 

 

11 ČINJENICA O ŽVAKAMA KOJE SIGURNO NISTE ZNALI

 

1. Deca u Severnoj Americi svake godine potroše oko pola milijarde dolara na žvake

 

2. 100.000 tona žvakaćih guma se sažvaće svake godine širom sveta

 

3. Žvakanje žvake navodno sprečava plakanje, pošto smanjuje stres i pomaže u koncentraciji

 

4. 60 do 70% žvake čini šećer

 

5. Jedna od najčešće citiranih informacija, ali pogrešna, kaže da progutana žvaka ostaje u vašem organizmu sedam godina. To nije tačno. Progutana žvakaća guma se neće zaglaviti u vašem stomaku, već će samo proći kroz sistem organa jer sadrži vlakna koja ljudi ne mogu da svare

 

6. Prosečan Amerikanac sažvaće oko 300 žvaka godišnje

 

7. Neka plemena u Africi su, navodno, prihvatala velike količine žvakaće gume umesto životinja prilikom “kupovine” žene

 

8. Još jedna zanimljiva činjenica je da ako vam balon od žvake pukne i ostane zaglavljen u kosi, možete ga skinuti trljajući ga puterom od kikirikija

 

9. Matematičari su izračunali da bi energija koju Amerikanci koriste svakog dana za žvakanje žvaka bila dovoljna da se osvetli grad od 10 miliona stanovnika

 

10.Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najveći balon ikada napravljen imao je 23 inča (58,4 cm) u prečniku

 

11. Turska je zemlja sa najviše kompanija koje proizvode žvake. SAD je na drugom mestu