Prijavi se!

Na tvoje datume mi te častimo duplom količinom slatkiša koje kupiš kod nas na štandovima!

Moji važni datumi

Odaberi najviše tri različita datuma!

Popust se koristi samo na odabrane datume!

Popust se ne moze iskoristiti ako su izabrani danasnji ili sutrasnji datumi!

Blog

Slatkisi

Zanimljivosti

Akcije

KARAMELA SA MORSKOM SOLI Zašto su slatko i slano tako savršen spoj


25-08-2019 

 

Slane karamele. Slanina prekrivena čokoladom. Sladoled i pereci, čokoladni čips….

 

Da li vam je krenula voda na usta?

 

Brak slanog i slatkog je onaj koji ne bi trebalo da funkcioniše, ali zapravo nije tako.  Čaroban je i ukusan.

 

Prosto nam ga nikad nije dosta.

Previše šećera je preterano intenzivno, a previše soli jednostavno ima užasan ukus, ali kada to pomešate, kombinacija je nebeska.

 

Koje je objašnjenje ovog fenomena?

 

Prvo, razgovarajmo o ukusu.

 

Imamo pet glavnih ukusa - slatki, slani, kiseli, gorki i umami. Umami je relativno novootkriven ukus, a poreklo vodi od japanske reči za ukusan ili prijatan ukus.

 

 

Suprotno onome što smo verovatno naučili u osnovnoj školi, svaki tester ukusa može sve to da oseti.

 

Naša tela su s razlogom evoluirala sa ukusima.

Na primer, imamo ukusno slatko kako bismo napajali svoje telo ugljenim hidratima.

 

Okusimo kiselo ili gorko da zaštitimo svoje telo od nečeg potencijalno štetnog.

 

Okusimo so da bismo našim telima obezbedili potrebne hranjive sastojke. So ni nije samo hranjiva stvar. To je pojačivač ukusa. 

Dakle, ako pomešate šećer i so, so pojačava ukus šećera. Kuvari ovu aromu nazivaju slojevitom, a pravi spoj - ne previše sladak i ne previše slan - daje vašem mozgu pozitivan biološki odgovor.

 

 

Još jedan razlog zašto volimo slatko i slano je iskustvo mozga koje se naziva senzorno specifična sitost. Budući da su ljudi svaštojedi (uglavnom), želimo raznovrsnu hranu i ukuse.

 

Na kraju ćemo se umoriti istog ukusa koji se ponavlja. Ako se neprestano hranite slatkišima i samo slatkišima, u jednom trenutku ćete izgubiti ukus za njih. Isto važi i za slano. Međutim, kroz slojeve ukusa, oni se stapaju u ustima bez da vam daju specfičan ukus na kraju.

 

Izbegavanjem zasićenosti specifičnih senzora, slani / slatki ukus je još bolji i tera vas da se vratite po još. I na kraju, zato što žudimo za šećerom zbog ugljenih hidrata, da bismo održali svoje telo, a žudimo i za solju koja je neophodna za ishranu, slatko i slano su zaista savršen spoj.

 

Možda već znate, na našim štandovima imamo nove karamele. U ponudi je 5 vrsta i sve su savršene: vanila, čokolada, rum-suvo grožđe, irski krem i karamelu sa morskom soli. E ova poslednja nas je inspirisala za ovaj tekst.

 

Ako ste vi od onih koji se začude kada vide so u slatkišima, niste jedini. Većina nas se pita šta tu traži krupna morska so. Ona pojačava ukus, a u kombinaciji sa slatkim, stvara nešto najbolje što ćete probati. So daje kontrast šećeru i super neutrališe onu silnu slatkoću  a karameli daje potpuno nov i skroz zanimljiv ukus.

 

Probajte i javite nam utiske.

 

 

 

 
Tagovi