Prijavi se!

Na tvoje datume mi te častimo duplom količinom slatkiša koje kupiš kod nas na štandovima!

Moji važni datumi

Odaberi najviše tri različita datuma!

Popust se koristi samo na odabrane datume!

Popust se ne moze iskoristiti ako su izabrani danasnji ili sutrasnji datumi!

Blog

Slatkisi

Zanimljivosti

Akcije

Njegovo veličanstvo, Marcipan


13-10-2017Na šta prvo pomilite kada čujete marcipan?

Da li je to nadev za torte i kolače ili već zatvarate oči i zamišljate neodoljivi ukus bademaste mase.

 

Poslastica koja se pravi od badema i šećera, marcipan danas ima  brojne varijacije.

Bledožućkasta masa punog, slatkog ukusa i neobične teksture je popularna širom sveta.

 

Postoji mnogo priča o tome kako je nastao marcipan. Većina njih verovatno nije istorijski tačna, ali su veoma interesantne i zabavne.

Prva od njih kaže da je marcipan nastao još u srednjem veku i da vodi poreklo sa Orijenta.

 

Postoji verovanje da je zahvaljujući Krstašima iz Persije stigao u Evropu tokom 13. veka.


Međutim, najverovatnije je da je marcipan nastao u Italiji, tačnije u Veneciji. Prema mitu, ćerka jednog uglednog venecijanskog poslastičara je napravila prvi marcipan oko 1400. godine. U igri je pomešala mlevene bademe sa medom i ostavila na toplom mestu. 

Pošto je njen otac probao suv slatkiš bio je oduševljen i nazvao ga je marcipan. Ime je dobio po Svetom Marku, patronu grada Venecije. Po tom verovanju marcipan u prevodu znači Markov hleb. Prodavao ga je na trgu, ispred crkve na dan Sv. Marka.


Badem
 

U početku se koristio samo iz medicinskih razloga, čak je dekretom bila ograničena potrošnja, jer se marcipan smatrao „slatkom ekstravagancijom". U 18. veku je postao popularan, ali čak i tada je smatran poslasticom za specijalne prilike. Danas se marcipan tesko može smatrati luksuzom, iako je daleko i od jeftine poslastice.

 

Marcipan je uglavnom bio poslastica koja se mogla naći na dvorovima. Često su vladari dobijali marcipan kao luksuzan poklon. Međutim, otkrićem  Novog Sveta, u Evropu su počele da stižu veće količine šećera. Sve to je uticalo da marcipan postane poslastica dostupna širem krugu ljudi, a poslastičari su počeli da ga koriste i kao dekorativno materijal.

 

U knjizi Hiljadu i jedna noć spominje se poslastiica od badema koja se služila tokom praznika, a koja je bila i afrodizijak.

Marcipan

 

Danas najpoznatiji marcipan dolazi iz nemačkog grada Libeka, a u okolini Budimpešte nalazi se gradić Sentandreja, u kome se nalazi muzej marcipana.

 

Bademova smesa, između ostalog, obiluje belančevinama, vitaminom A, svim vitaminima grupe B, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem i fosforom.

 

U 20. veku marcipan je inspirisao jednog mađarskog poslastičara da otvori muzej marcipana, koji obiluje neverovatnim figurama, raznih veličina i oblika. Ono što će sigurno oduševiti svakog su definitivno skulpture poznatih ličnosti u prirodnoj veličini, kao i kuća mađarskog parlamenta.

 

 

Lekovita svojstva marcipana

 

U mnogim knjigama recepata marcipan se pominje kao afrodizijak, koji daje snagu i stimuliše rad srca. Pričalo se da se njegova lekovita svojstva mogu uvećati dodavanjem praha bisera i dragog kamenja, kao i majčine dušice i drugih lekovitih trava.

 

Zbog visokog sadržaja badema, marcipan je jako koristan. Badem je odličan izvor proteina, ne sadrži holesterol, a sadrži vitamin E u najboljem mogućem obliku, kalcijum, vlakna, gvožđe i folne kiseline.

 

 Kod nas ga možete naći na svim štandovima i to marcipan kuglice ili u online shopu.
Tagovi

slatkisi;