Prijavi se!

Na tvoje datume mi te častimo duplom količinom slatkiša koje kupiš kod nas na štandovima!

Moji važni datumi

Odaberi najviše tri različita datuma!

Popust se koristi samo na odabrane datume!

Popust se ne moze iskoristiti ako su izabrani danasnji ili sutrasnji datumi!

Blog

Slatkisi

Zanimljivosti

Akcije

PRALINE KAO ČOKOLADNO REMEK DELO


15-09-2019



 

Praline – nekada simbol bogatstva i elegancije, a danas, na sreću, dostupne svima, sigurno su jedna od najboljih poslastica za koju znamo i najveća umetnost u svetu čokolade.

 

Praline su zajedničko ime za slatkiše od orašastih plodova, čokolade i šećera. Majstori prilikom njihovog oblikovanja pralina mogu sebi da dozvole kreacije koje, na primer, ne mogu prilikom izrade obične čokoladne table. Mogu da se igraju oblikom, izgledom, ukusom i sastojcima, i tako stvore unikatne čokoladne kreacije.

 

Velika raznolikost dodatnih ukusa omogućava svima da pronađu svoju omiljenu kombinaciju.

 

 

Prve praline bile su napravljene samo od celih badema prelivenih karamelizovanim šećerom. Francuski kolonijalisti su recept za praline preneli do Luizijane u Americi koja je poznata po svojim plantažama šećerne trske i oraha. Kasnije su kreatori tih poslastica orahe zamenili bademima, dodali krem koji je svemu dao oblik i povezao sastojke, i tako su nastale praline kakve kakve danas znamo.

 

 

Praline su, prema legendi, dobile ime po francuskom diplomati Maršalu du Plessis-Praslinu početkom 17. veka, čiji ih je kuvar, Klement Lazanj, stvorio u njegovom dvorcu. Različite su priče kako se to dogodilo, a neki misle da je kuvar dobio ideju od dece koja su se uvek vrtela oko kuhinje i krala ostatke badema, pa ih nad vatrom pržila u šećeru. 

Lazanju nije smetalo što nova poslastica nije dobila ime po njemu, a kasnije je otvorio svoju poslastičarnicu u Francuskoj, nazvanu Maison du Praslin, koja postoji i danas.

 

Belgijske praline

 

Danas su najpoznatije belgijske praline. Prvi put su bile napravljene 1912. godine, kada je Jean Neuhaus počeo izrađivati poznate čokoladne ljuske, koje je zatim napunio kremom. Belgijske praline su među najprefinjenijim i najelegantnijim na svetu. Zbog svog sastava su na početku bile tako krhke da su ih prve ambalaže morale zaštititi od lomljenja.

Tako je Neuhaus izumeo legendarnu pravougaonu kutiju, poznatu i kao »ballotin«, koja se u čokolaterijama koristi i danas. Pre Neuhausovog izuma praline su pakovane u male papirne vrećice, u kojima bi se često zgnječile.

 

 

Tokom godina je čokoladna industrija u Belgiji napredovala i različiti proizvođači su počeli da izrađuju praline sa različitim punjenjima.

Danas su izuzetno popularne praline u obliku čokoladnih školjki sa kremastim punjenjem, a proizvođači svake godine kreiraju neki novi ukus i oblik.

 

Praline su sigurno pravo remek-delo u svetu čokolade i u mnogim čokolaterijama nastaju kao umetnost u koju je uloženo puno truda i energije. 

 

Nekad su praline zbog svoje elegancije i prefinjenosti bile simbol bogatstva, a danas ih, zahvaljujući industrijalizaciji, svi možemo priuštiti, iako su još uvek zadržale svoj specifičan status.

 

Svratite na naš štand u Beogradu u Ada Mall-u i u Novom Sadu u šoping centru Promenada.

 

Javite nam utiske, obavezno.




Tagovi

slatkisi;