Prijavi se!

Na tvoje datume mi te častimo duplom količinom slatkiša koje kupiš kod nas na štandovima!

Moji važni datumi

Odaberi najviše tri različita datuma!

Popust se koristi samo na odabrane datume!

Popust se ne moze iskoristiti ako su izabrani danasnji ili sutrasnji datumi!

Blog

Slatkisi

Zanimljivosti

Akcije

Put kikirikija od slane grickalice do čokoladne poslastice


18-08-2017Sirovi ili pečeni, u ljusci ili očišćen, kikiriki predstavlja klasičnu grickalicu još otkako se na stadionima prvi put začulo – “kikiriki, semenke, slane zanimacije...”

 

Ipak, njegov istorijat seže daleko pre toga. Stare Inke su uzgajale kikiriki pre 3.500 godina, a  neka istraživanja pokazuju da su i stari Kinezi pre čak 100.000 godina uzgajali ovi neobičnu biljku. Španski osvajači koji su istraživali Novi svet prvo su se upoznali sa kikirikijem u Južnoj Americi, najverovatnije u Brazilu i Peruu. Oni su biljku poneli kući u Evropu, a ona se brzo proširila na Afriku i Aziju. Početkom 18. veka, trgovci robovima doneli su kikiriki nazad preko Atlantika, koristeći ga kao jeftini izvor hrane za afričke zarobljenike.


Nekoliko komercijalnih farmi u južnim državama SAD počelo je da gaji kikiriki početkom 19. veka, uglavnom zbog ulja i za ishranu stoke. Kao hrana, smatralo se da je kikiriki nešto što jedu samo siromašni. Sve se promenilo tokom Građanskog rata, kada su vojnici obe strane prepoznali vrednost kikirikija kao ukusne, prikladne i jeftine grickalice. Posle rata, tražnja za kikirikijem se naglo uvećala, pošto su prodavci počeli da prodaju sveže pečeni kikiriki na ulici, u cirkusima i, naravno, na utakmicama.


Početkom 20. veka Džordž Vašington Karver, poznati botaničar koji je bio sin jednog od robova, počeo je istraživati kikiriki, nadajući se da će pronaći alternativnu kulturu koja bi mogla smanjiti zavisnost Juga od pamuka. Njegov rad doveo je do rasprostranjenog uzgajanja kikirikija širom zemlje, posebno na jugu, i doneo mu reputaciju oca američke industrije kikirikija.

 


Najpoznatija „prerađevina" i jedna od omiljenih poslastica, posebno u SAD, je puter od kikirikija, koji je izmišljen 1890. godine, a promovisan kao zdrava hrana 1904. na Svetskom sajmu u Sent Luisu. Osmislio ga je jedan američki doktor tragajući za hranljivim sastojcima i hranom koja se lako vari za svoje starije pacijente. Reč je o mešavini kikirikija, biljnog ulja i soli. Neki sadrže i šećer i aditive koji poboljšavaju mazivost i sprečavaju odvajanje ulja.

U međuvremenu su istraživanja pokazala da muškarci više vole da jedu čist puter od kikirikija, dok žene vole puter s komadićima.

 

Možda niste znali, ali kikiriki je povrće i pripada porodici mahunarki. Korisi se u kulinarstvu, medicini i industriji, i to na više od 300 različitih načina - od proizvodnje brašna, deterdženta, sapuna, plastike, sve do krema, šampona i lekova. Bogat je belančevinama, vlaknima, mineralima, gvožđem, cinkom i vitaminima E i K, a ne sadrži holesterol.


Za kikiriki su vezane brojne zanimljivosti, pa je tako jedan od najvećih proizvođača kikirikija na svetu bivši američki predsednik Džimi Karter, dok australijski istraživač tvrdi da je proizveo automobil čije je pogonsko gorivo upravo puter od kikirikija.


Astronaut Alen Šepard poneo je kikiriki u misiju na Mesec, pa je tako ova grickalica stigla i u svemir. Svetski rekorder u jedenju kikirikija uspeo je da 100 pojedinačnih semenki pojede za 59,2 sekunde.


Ipak, ja mislim da je kikiriki najbolji u kombinaciji sa čokoladom. A Candy Universe pored klasičnog kikirikija u mlečnoj čokoladi, sada ima i fantastični kikiriki u beloj čokoladi sa karamelom i morskom soli… Kakvi su vaši utisci? 

 
Tagovi

slatkisi