Prijavi se!

Na tvoje datume mi te častimo duplom količinom slatkiša koje kupiš kod nas na štandovima!

Moji važni datumi

Odaberi najviše tri različita datuma!

Popust se koristi samo na odabrane datume!

Popust se ne moze iskoristiti ako su izabrani danasnji ili sutrasnji datumi!

Blog

Slatkisi

Zanimljivosti

Akcije

SLATKIŠI BEZ GLUTENA


28-04-2017Ako ste na bezglutenskoj ishrani, trebalo bi da isključite slatkiše koji se prave od brašna i drugih sastojaka koji sadrže gluten. Tu spadaju i svi slatkiši pravljeni sa sladom, sladoledi,  čokolade i čokoladne bombone koje sadrže slad, slatkiši koji sadrže ekstrakte žitarica, glazure za torte i kvas.

 

Gluten je protein koji je prisutan pre svega u pšenici, zatim u ječmu, raži, minimalno u ovsu.

 

Gluten je elastični protein koji pomaže da se molekuli povežu.  Za mnoge ljude predstavlja izvor kulinarskog uživanja, jer dovodi do toga da se testo podiže tokom pečenja hleba i peciva i daje izvrsni i hrskav ukus, dok za mnoge ljude gluten predstavlja alergen. Reakcije na gluten koji se unese sa hranom mogu da se pojave odmah ili nakon nekoliko dana.

 

Netolerancija na gluten može da izazove ozbiljne autoimune bolesti, kao što su reumatoidni artritis, celijakiju i Kronova bolest, ali i mnoštvo drugih simptoma koji se kreću od sindroma nadražljvih creva do kožnih osipa i glavobolja.

 

Najveći broj tih problema može se izbeći time što se izbegavaju namirnice koje sadrže gluten, odnosno ishranom bez glutena.

 

Procenjuje se da od celijakije boluje svaka stota osoba širom sveta, dok je genetska predispozicija za ovu bolest daleko češća.

 

Ipak, stručnjaci upozoravaju kako ishrana bez glutena može negativno uticati na zdravlje osoba koje ne pate od celijakije.

 

Naše bombone  bez glutena su vidno obeležene nalepnicom BEZ GLUTENA.

 

Predstavljamo vam neke od njih

 

tropical mix

 

šarene suzice

 

xxl jagode, xxl jaja, žabe

 

trikolor srca

 

tri D mede