Prijavi se!

Na tvoje datume mi te častimo duplom količinom slatkiša koje kupiš kod nas na štandovima!

Moji važni datumi

Odaberi najviše tri različita datuma!

Popust se koristi samo na odabrane datume!

Popust se ne moze iskoristiti ako su izabrani danasnji ili sutrasnji datumi!

Blog

Slatkisi

Zanimljivosti

Akcije

Šta grickate dok putujete


21-07-2017Dok su neki već na plaži, neki nestrpljivo isčekuju dan polaska. Leto je i vreme odmora uveliko traje. Ne znam za vas, ali bitan deo moje pripreme za odmor, pored onih osnovnih stvari koje su neophodne za letovanje, je i hrana za put. Uvek ogladnim dok se vozim, bez obzira na dužinu putovanja i prevozno sredstvo. Ili možda samo volim da nešto grickam dok posmatram predele koje prolazim. Zato u rancu obavezno imam nešto što je lako za poneti i pojesti.

 

Kad su u pitanju malo dalje destinacije i putovanje avionom, tu već postoji obezbeđen obrok, ali je poznata činjenica da ta hrana i nije baš ukusna, samim tim ni preterano popularna kod putnika.

 

Razlog za to je što jela na visini od 10.000 metara nemaju isti ukus kao na zemlji, pa kuvari vazduhoplovnih kompanija moraju da začine hranu više nego inače. Možda je zato među najpopularnijim obrocima upravo azijska hrana, sa mnogo začina i soja sosom, iako pikantni specijaliteti na visini izgube svoju ljutinu.

 

Istraživanja su pokazala da tokom leta čovek u svojoj krvi ima takozvanu hipoksiju - stanje smanjene količine kiseonika u ćelijama i tkivima, što dovodi do smanjene produktivnosti receptora. Kako bi mirisi dospeli do receptora prvo moraju proći kroz nosnu sluznicu, odnosno u njoj se moraju razgraditi, a zbog niskog pritiska tokom leta ta razgradnja ide mnogo teže.

 

Na jednom nemačkom institutu sprovedeno je testiranje hrane na visini. Dobrovoljci su se nalazili u posebno izgrađenoj kabini za to, gde su omogućeni uslovi, odnosno pritisak, istovetni onom prilikom leta. „Putnici“ su tokom celog testiranja čuli zvukove i čitavu atmosferu kao prilikom pravog leta.

 

Prvo su testirane gumene bombone. „Putnici“ su ih probali „na zemlji“ i „u vazduhu“, da bi osetili aromu. Zaključak je bio da aroma gumenih bombona pod niskim pritiskom mora biti pojačana do deset puta kako bi je putnici uopšte osetili i prepoznali.

 

Kod testiranja ostale hrane rezultat je bio da se kisele i gorke arome mnogo bolje osete, dok se ukus soli i šećera u vazduhu smanjuje za oko 30%.

 

Ipak, redovni putnici aviokompanija su verovatno navikli na „visinske uslove“, pa imaju i svoje omiljene obroke. Meniji su relativno slični, uz pojedine ukuse karakteristične za određene nacije.

 

British Airways u ekonomskoj klasi putnicima obično služi orijentalnu salatu, prženu piletinu i puding, ili klasičan engleski doručak ukoliko je let u jutarnjim satima.

 

Nemačka Lufthansa na dužim letovima nudi salatu od rakova, kuvanu govedinu ili piletinu Marco Polo i desertni krem Florentine, dok putnici Japan Airlinesa dobijaju tunjevinu ili piletinu sa rižom, hladnu salatu od krompira, kinesku testeninu i puding.

 

Air Serbia dugo je imala legendarni desert čokoladiranu višnju.

 

Najbolja varijanta u svakom slučaju je kada možemo da ponesemo omiljene slatkiše i uživamo u putovanju.  Čak i kada  moramo da ih ubacimo u kofer i sačuvamo za kasnije.

 

Ovog leta Candy Universe i FlyFly Travel vas vode na besplatno putovanje u Italiju. Ako niste već  isplanirali  odmor, pravac po omiljene bombone.

 

 
Tagovi

slatkisi;