Prijavi se!

Na tvoje datume mi te častimo duplom količinom slatkiša koje kupiš kod nas na štandovima!

Moji važni datumi

Odaberi najviše tri različita datuma!

Popust se koristi samo na odabrane datume!

Popust se ne moze iskoristiti ako su izabrani danasnji ili sutrasnji datumi!

Blog

Slatkisi

Zanimljivosti

Akcije

Ujedinjeni slatkiši Srbije


11-12-2016Pre nekoliko godina odnela sam drugu za slavu bombonjeru na poklon. Odnosno, više je bila namenjena njegovoj majci.

 

Izabrala sam ukus koji uglavnom svi vole. I da, ukus nisam pogrešila, ali moj izbor je proglašen izdajničkim jer je zemlja porekla slatkiša bila Hrvatska.

 

Tako je meni već dobro poznata aktuelna situacija o kojoj se u javnosti govori prethodnih dana.

A povod je bio sasvim bezazlen - novogodišnji paketići kojima su se deca sigurno obradovala, dok su roditelji pažljivo čitali deklaracije na kojima je stajalo „Made in Serbia“. I pošto je poznato da srpske čokoladice nikako nisu dobre po hrvatsko zdravlje, predsednica susedne države se brže-bolje izvinila zbog neadekvatnog „paket aranžmana“. Verujem da su eksperti za čokoladice (deca) bili nezadovoljniji povlačenjem paketića i čekanjem na nove, nego što su se obradovali zbog „etnički čistih“ slatkiša.

 

I tako, dok se svetom svakodnevno širi ideja o globalizaciji, a evrointegracije i dalje važe za pozitivnu tekovinu, mi još uvek merimo čiji je šećer slađi. Globalizacija bez civilizacije.

 

Kad kažem slatkiši ili čokolada moja prva asocijacija je nešto lepo. Momentalno me obuzme neka milina i osećaj detinje radosti. Verujem da većina ljudi slično odreaguje.

 

Slatkiši me podsećaju na najvažnije i najlepše stvari u životu. Udvaranja preko čokoladice, izlasci na kolače... eh...

 

Podsećaju me na ljubav, detinjstvo, prijateljstvo, rođendane, druženja... Kad se osećam loše, dovoljno mi je da pojedem omiljeni slatkiš i već je bolje. Kad sam neki posao završila kako treba, nagradim sebe omiljenim slatkišem. U svakom slučaju, uvek su povezani sa mojim najdubljim emocijama.

 

Zato mi je jako teško da slatkiše ili čokoladu stavim u kontekst nečeg lošeg, svađe, razmirice ili rata. A ovih dana mi je jedna od prvih asocijacija nacionalizam.

 

Kako nešto što poklanjamo u znak ljubavi može da izazove mržnju i svađu?!

 

OK, jedina moguća svađa koju tu vidim je oko većeg parčeta ili bombone više. Sećam se kad sam bila mala da smo brat i ja često „ratovali“ oko podele slatkiša.  Bili su to hladni ratovi.

 

Oboje smo znali kome šta pripada, ali želja nas je navodila da se nadmudrujemo za veće parče. Ipak, čim bismo podelili slatkiše i osetili taj ukus savršenstva, sreću koja se rastapa po nepcima, sve bi ponovo bilo u redu. Taj slatki ukus davao nam je osećaj potrebe da delimo. Zato ne mogu i ne želim da razumem svojatanje čokolade.

 

Slatkiši svih zemalja, ujedinite se! Različitost ukusa na jednom mestu, to je ono najbolje što moženo da doživimo. To je kao savršen PICK & MIX. Kada savršena čokoladna bombona stoji u istom pakovanju sa savršenom gumenom ili kako već ko izabere. Ali sve imaju istu šansu da se nađu u jednoj kesici.

 

I tako nastaje slatki univerzum...