Prijavi se!

Na tvoje datume mi te častimo duplom količinom slatkiša koje kupiš kod nas na štandovima!

Moji važni datumi

Odaberi najviše tri različita datuma!

Popust se koristi samo na odabrane datume!

Popust se ne moze iskoristiti ako su izabrani danasnji ili sutrasnji datumi!

Blog

Slatkisi

Zanimljivosti

Akcije

Vreme je za odmor i slatkiše


14-07-2017Vrlo je jednostavno da se prepustite čarima inostranih kuhinja, naročito ako je u pitanju nešto slatko, a većina svetskih destinacija ima bar po jedan specifičan slatkiš.

 

Generalno, kada pomislite na Italiju, obično vam na um padne pica ili testenina. Ali Italija je takođe dom nekih od najtraženijih slatkiša na svetu. Setite se samo tiramisua, krosana (cornetti), kanoli... spisak je poduži.

Iako su i Francuzi poznati po svojim neverovatnim slatkim kreacijama, postoji razlika između njih i Italijana, mada su u pitanju nijanse - a o ukusima se ne raspravlja.

Italijanski slatkiši se razlikuju od regiona do regiona i sigurno ćete naći nešto za svoj ukus u kom god kraju zemlje da se nalazite

 

Italijani su svetski poznati majstori kulinarstva, a slatkiši i poslastice su im među omiljenim specijalitetima. Sladoledi, bombone, torte... samo su deo njihovog bogatog opusa, a najsrećniji učesnik u nagradnoj igri Candy Universe i FlyFly Travel moći će i uživo da se uveri u to bogatstvo ukusa tokom sedmodnevnog boravka u Riminiju.

 

Kako bi vas pripremili za izvlačenje 12. avgusta, predstavljamo vam nekoliko najvećih italijanskih delikatesa.

 

Đelato

 

U Firenci tokom 16. veka dva kuvara kreirala su istoriju sladoleda. Farmer Ruđeri koji je u kulinarski svet ušao preko dezerta zabaljione (šlag od žumanca, šećer i slatko vino) i voća, smatra se ocem italijanske đelato kulture. Stanovnici Firence shvataju svoj đelato ozbiljno. Postoje tri vrste ovog vrhunskog sladoleda: “Gelateria di Neri” (oštrijih ukusa, gorgonzola i sl.), “Gelateria Vivoli” (samo u tubama, najčešće se nalazi na pijaci) i “Grom” (novopečeni, sa dosta organskih sastojaka).

 

 

Tiramisu

 

Tiramisu je čuveni italijanski kolač. Sama reč "tiramisu" u prevodu sa italijanskog značila bi "podigni me".

 

Tradicionalni tiramisu je desert koji podseća na puding – obično se sastoji od patišpana ili piškota potopljenih u liker, poređanih između bogatog fila i rendane čokolade. Tiramisu je prvobitno pravljen od laganog krema, ali poslednjih godina koristi se sir maskarpone, koji je ušao u modu.

 

Desert sličan tiramisuu napravljen je prvi put u Sijeni, u severozapadnoj provinciji Italije Toskani. Kolač je napravljen u čast posete velikog vojvode Kosima Medičija Trećeg. Zbog tog događaja, tiramisu je nazvan Zuppa del duca, što u prevodu znači "vojvodina supa". Pošto mu se mnogo dopao kolač, vojvoda je poneo u Firencu recept za njegovu izradu. U 19. veku tiramisu je postao ekstremno popularan kod engleskih intelektualaca i umetnika koji su živeli u Firenci. Na taj način je doputovao u Englesku, gde je njegova popularnost još više porasla.


Za današnju verziju tiramisua kažu da je nastala u restoranu po imenu "Le Beccherie" u italijanskom gradiću Trevizo, koji se nalazi severozapadno od Venecije. Postoje razne priče i legende o venecijanskim kurtizanama koje su radile u bordelu iznad ovog restorana. Prema jednoj od tih legendi, tim damama trebalo je nešto da ih "podigne" i osveži u pauzama između mnogobrojnih susreta – po tome je tiramisu dobio svoje ime.

 

 

Panna Cotta

 

Panna cotta (na italijanskom kuvani krem) se uglavnom pravi od slatke pavlake, šećera, želatina i često se dodaje malo vanile. Posebno je ukusan u kombinaciji sa komadićima voća i voćnim sosevima. Bilo da se koriste razne vrste bobica, ili egzotično voće kao što su kivi i mango, panna cotta i voće su uvek idealan par.

 

Panna cotta sama po sebi može da promeni ukus i boju na razne načine. Na primer, začini i arome, kao što su cimet ili ruzmarin, karamel, sok od pomorandže, čokolada, kokos, vino ili rakije daju ovoj osnovi svoju notu. Iz postojbine panna cotta dolazi i varijanta u kojoj se radi ukusa dodaje rakija od breskve.

 

Visoke ili plitke, okrugle ili ćoškaste činije, male čaše ili možda i mali kalupi za kuglof ili mafine, svaka od ovih posuda doprinosi krajnjem izgledu deserta.

 

 

Počela je letnja nagradna igra Candy Universe i FlyFly Travel 

Izvlačenje je 12. avgusta.


Srećno!

 
Tagovi

slatkisi;