Prijavi se!

Na tvoje datume mi te častimo duplom količinom slatkiša koje kupiš kod nas na štandovima!

Moji važni datumi

Odaberi najviše tri različita datuma!

Popust se koristi samo na odabrane datume!

Popust se ne moze iskoristiti ako su izabrani danasnji ili sutrasnji datumi!

Blog

Slatkisi

Zanimljivosti

Akcije

Žašto žene vole čokoladu više od muškaraca


25-02-2017Šta je to u ženskom mozgu što je privlači čokoladi? Zašto joj je potrebna za vreme PMS-a?

 

To što žene vole čokoladu, a muškarci više preferiraju meso zapravo je zanimljiva činjenica koja proističe iz ljudske genetike. Odnos žena i čokolade posebna je priča, jer se ova javna ljubav često konzumira tajno.

 

Čokolada nikada nije bila “samo” poslastica. Naime, ovaj slatkiš sadrži serotonin koji stvara osećaj sreće i deluje protiv depresije, a žene proizvode čak 52% serotonina manje od muškaraca. Mnoga istraživanja pokazala su da zbog slabije proizvodnje ovog hormona žene češće padaju u depresiju od muškaraca i sklonije su promenama raspoloženja. Upravo zbog toga one grabe za čokoladom, da bi se smirile i utešile, pa čak i nagradile. 

 

Istraživanja su pokazala da se čak i najstrastveniji poljubac ne može porediti sa osećajem koji izaziva čokolada koja se topi u ustima.  U tom trenutku mozak je mnogo jače stimulisan nego uzbuđenjem koje izaziva poljubac, i to za vremenski period koji može da bude do četiri puta duži. 
 
Čokolada ubrzava srčani ritam, pri čemu otkucaji od 60 u minutu u stanju mirovanja mogu da dostignu 140 nakon njenog konzumiranja. Poljubac takođe ubrzava rad srca, ali je efekat mnogo kraći.

 

PMS  kao opravdanje za čokoladu

 

Pošto unošenje čokolade podstiče stvaranje hormona serotonina, odgovornog za osećanje sreće i zad ovoljstva, ovaj njen efekat posebno je važan kod nervoze i u stanju PMS-a kod žena, koje se uzimanjem razumnih količina čokolade u tom periodu osećaju znatno bolje. Mnogi čokoladu s pravom nazivaju analgetikom za žene.

 

Žene konzumiraju čokoladu u velikim količinama iz više razloga: pored toga što zaista „podiže“ energetski nivo, čokolada pospešuje koncentraciju i utiče na poboljšanje raspoloženja.

 

Postoje podaci da oko 50% žena na pitanje da li veće uživanje nalazi u konzumaciji čokolade ili u seksu, bira ovo prvo. No, pre će biti da je u pitanju (zlobna) spekulacija, mada je „strast za čokoladom“, mora se priznati, značajan faktor.