Prijavi se!

Na tvoje datume mi te častimo duplom količinom slatkiša koje kupiš kod nas na štandovima!

Moji važni datumi

Odaberi najviše tri različita datuma!

Popust se koristi samo na odabrane datume!

Popust se ne moze iskoristiti ako su izabrani danasnji ili sutrasnji datumi!

Blog

Slatkisi

Zanimljivosti

Akcije

Zeka vs Pile


15-04-2017Iako su uskršnji slatkiši svake godine sve raznovrsniji i brojniji, tradicionalne poslastice su i dalje najpopularnije. Kao što se Uskrs najčešće slavi različitih dana kod pravoslavaca i katolika (postoje izuzeci, kao ove godine), tako se i omiljeni slatkiši donekle razlikuju.

 

Kod nas se podrazumevaju domaće torte i kolači, dok je omiljena dekoracija uz ofarbana jaja - pile. U zapadnim zemljama najčešće vlada praznična histerija za čokoladnim zečevima i uskršnjim jajima.

 

Slatkišima se najviše raduju deca, ali ni odrasli nisu ravnodušni, pa iz godine u godinu stiže sve više zanimljivih podataka i rekorda vezanih za uskršnje slatkiše.

 

Najskuplje ofarbano jaje prodato je 2007. godine za skoro 9 miliona funti. Prekriveno je dijamantima i posebno je jer svakog sata iz vrha jajeta iskače kukavica koja maše krilima, klima glavom i pravi neverovatnu buku.

 

Najviše čokoladno Uskršnje jaje napravljeno je u Italiji 2011. godine. Visoko 10,39 metara i teško 7.200 kg bilo je više od žirafe i teže od slona.

 

Zanimljivo je i da Amerikanci na Uskrs pojedu više od 16 miliona slatkiša poznatih kao zrnca ili jellybeans, što je količina dovoljna da tri puta obavijete zemljinu kuglu.

Deca najviše vole crvena zrnca i 75% njih tvrdi da bi radilo dodatne poslove za još slatkiša. Isti procenat mališana za Uskrs ustaje vrlo rano, kako bi videli šta im je doneo uskršnji zeka.

 

Donosimo vam još neke zanimljive podatke o simbolima ovog praznika – uskršnjem zecu i piletu. 

 

 

Za koju god varijantu da se odlučite i šta god da radite za praznik, budite sa najdražim ljudima, prijateljima i porodicom. Jer, sreća je mnogo veća kada se deli sa nekim.

 

Srećan Uskrs! Hristos vaskrese!